Letartóztattak az erzsébetvárosi túszejtőt


A Budai Központi Kerületi Bíróság egy hónapra – 2024. március 28-ig – elrendelte egy férfinak a letartóztatását, akit terrorcselekmény elkövetésével fenyegetés bűntettével és más bűncselekménnyel gyanúsítanak.

A megalapozott gyanú szerint a terhelt, a sértett és ez utóbbi barátnője 2024. február 25-én délután a férfi lakásában voltak és beszélgettek. Miután a sértett barátnője távozott, a gyanúsított bezárta a lakás ajtaját, elvette a sértett telefonját és a gázriasztó fegyverének segítségével fogva tartotta a nőt, nem engedte ki őt a lakásból. A sértett szabad akaratának megtörésére a férfi a szoba falának irányába egy lövést is leadott a fegyverével. A terhelt ezután felhívta a sértett anyját, illetve több alkalommal a 112-es segélyhívó számot is és követeléseket fogalmazott meg. A nő anyját a lánya lelövésével fenyegette, míg a segélyhívó számon azt állította, hogy combon lőtte a nőt és ha nem teljesítik a kérését újból meglövi a sértettet. A gyanúsítottat végül elfogták a helyszínre kiérkező rendőrök, akik megállapították, hogy a sértettet a férfi nem lőtte meg.

A terhelt cselekménye bizonyítottság esetén terrorcselekmény elkövetésével fenyegetés és felfegyverkezve elkövetett személyi szabadság megsértése bűntettének, illetve zaklatás vétségének megállapítására lehet alkalmas.

Az ügyészség a szökés, elrejtőzés, a bizonyítás megnehezítésének és a bűnismétlés veszélyére hivatkozva indítványozta a gyanúsított letartóztatását.

A rendelkezésre álló adatok alapján a terhelt személyi és egzisztenciális körülményei bizonytalanok, életvitele kedvezőtlen, évek óta rendszeres kábítószerfogyasztó. Bejelentett munkahellyel, rendszeres legális jövedelemmel nem rendelkezik. Minderre, valamint a kiszabható büntetés nagyságából eredő fenyegetettségre tekintettel megalapozottan feltehető, hogy a terhelt a büntetőeljárásban elérhetetlenné válna, elszökne vagy elrejtőzne.

A bíróság álláspontja szerint a gyanúsított vonatkozásában a bizonyítási eljárás meghiúsításának veszélye nem áll fenn, hiszen a nyomozó hatóság igen rövid idő alatt a releváns bizonyítékok jelentős részét már begyűjtötte. A beszerzett bizonyítékokat a terhelt érdemben nem tudja befolyásolni, a szakértői véleményekre ráhatása nincs.

A férfi a rendszeres kábítószerfogyasztás mellett alkalmanként jelentős mennyiségű alkoholt is iszik. A bűncselekmény elkövetését az eddigi adatok szerint a tudatmódosító szerek mértéktelen fogyasztása eredményezte. Tekintettel arra, hogy a kábítószerfogyasztás a gyanúsított viselkedését kiszámíthatatlanná teszi, annak hatása alatt egy újabb bűncselekmény elkövetésének veszélye fokozottan fennáll, így nála a bűnismétlés veszélye is megállapítható.

A bíróság – a 2024. február 28-án megtartott ülésen – a fentiek alapján úgy határozott, hogy a kényszerintézkedéssel elérni kívánt célok a terhelt esetében kizárólag letartóztatással biztosíthatók.

A végzés nem végleges.



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük