Ágyi poloska irtás Budapest


Megkérdeztük a szakembert

Szponzorált tartalom

Ha álmatlan éjszakák sorozatán vagy túl, mert az ágyi poloskák megkeserítik az életed, hívj minket, a feladat szakértőjét. Mi garantáljuk neked, hogy kiírtjuk a vérszívókat, és újra nyugodtan aludhatsz. Ne késlekedj tovább, minden elvesztegetett nappal-éjszaka számít, mivel az ágyi poloska rendkívül szapora állat. Olvasd végig részletesen az elérhető kezeléseinket, választhatsz szimplán irtószeres irtást, csak kézi permetezéssel vagy hideg ködképzéssel kiegészítve, kérhetsz kizárólag BIO vegyszermentes ágyi poloskairtást (180 fokos száraz gőzös és kovaföldes kezeléssel), illetve a legerősebb kombinált csomagunkat, amely az összes elérhető kezelésünket tartalmazza. Minél összetettebb a védekezés módja, annál gyorsabban érjük el a kívánt eredményt, azaz a teljes mértékben poloskamentes környezetet. Továbbá az ágyi poloskával kapcsolatban is minden kérdésedre választ kapsz.

SOS szolgáltatásunk keretében a megrendelés időpontjától számítva 24 órán belül vállaljuk a munka kivitelezését. Budapesten és Pest megyében bárhová házhoz rendelhetsz minket, de vidékre is szívesen megyünk.

Hívj minket most az alábbi számon: +36 70 720 1178 (Mobilról böngészve a számra kattintással azonnal hívhatsz minket!)

Ha viszkető csípések csúnyítják el a testedet és ágyi poloskára gyanakodsz, megtaláltad a megoldást! Az ágyi poloska irtás szakértői vagyunk, több ezer megoldott esetszámmal a hátunk mögött, bátran állíthatjuk, hogy neked is tudunk segíteni.

A megadott címre minden esetben diszkréten érkezünk, feliratoktól mentes gépjárművel és munkaruházatban. A szomszéd nem fog kellemetlen megjegyzéseket tenni, mivel észrevétlenül érkezünk és távozunk. Munkánkat a legnagyobb körültekintéssel és alapossággal végezzük. Kollégáinknak feddhetetlen múltjuk van, nem kell tartanod attól, hogy bármi eltűnik, mindenre kezességet vállalunk. Az elvégzett munkára és a poloskamentes környezetre is garanciát adunk. Alább olvashatsz a kezeléseinkről, de először minden kérdésedre választ kapsz az ágy poloskával kapcsolatban. Hogyan is néz ki? Milyen ráutaló jelek árulkodnak a jelenlétéről? Milyen gyorsan szaporodik?

Akkor nézzük, hogy mit is tudunk az ágyi poloskáról?

Az ágyi poloska egy rovar, amely rejtőzködő életmódot folytat, főként éjszaka támad, és emberi vérrel táplálkozik.

Az ágyi poloska, mint rovar hová sorolható?

Az ágyi poloska a rovarok osztályának félfedelesszárnyúak rendjébe tartozik, azon belül pedig a poloskák alrendjébe, továbbá a vérszívó poloskák családjába tartozó faj. Eredetileg a denevérek élősködője volt, később az ember és egyes háziállatok (baromfi például) vérével kezdett táplálkozni, napjainkban kizárólag emberi vérrel táplálkozik. Az egész világon elterjedt kártevő. Rendkívül gyorsan szaporodik, szépen lassan az ingatlan lakhatatlanná válik.

Hogyan is néz ki egy ágyi poloska?

Az ágyi poloska testmérete 4-8 mm, színe rozsdabarna, hát-hasi irányban lapított, testét finom szőrzet borítja, torán bűzmirigyek vannak, hátsó pár szárnya teljesen elcsökevényesedett, így repülni nem tud, lábai karmokban és tapadókorongokban végződnek. A hím és a nőstény külsőre hasonló, a nőstény testmérete valamivel nagyobb. Táplálkozás előtt teste lapos, korongszerű, miután vért szívott teste kitágul, színe megváltozik, bíborszínű már-már fekete lesz. Lábain fejlett karmok és tapadókorongok fedezhetők fel, amelynek segítségével kiválóan mászik függőleges felületeken (falon például). Szájszerve szúrósörtékből áll, amelynek hegyes végét szondaként hasznosítja, gyakran egymás mellett többször is csíp, mivel elsősorban főbb eret, véráramot keres. Csípése alkalmával érzéstelenítő és véralvadásgátló anyagot juttat a szervezetünkbe, ezért nem ébredünk fel, miközben lakmározik vérünkből, mert mindezt fájdalommentesen teszi. Nagyvárosokban, sűrűn lakott terülteken rendkívül elterjedt.

Hol bújhat el az ágyi poloska?

Nappal elrejtőzik (ha nappali is látjuk őket, akkor az már erős fertőzöttségre utaló jel), résekben, repedésekben, ágytámla mögött, ágykeret illesztéseinél (főként, ha az ágykeret fa, mert a fém ágykeretet nem kedvelik), matrac alatt, ágyneműtartóban, fa galéria esetén az összes rés-repedés potenciális búvóhely számukra. Magasabb fertőzöttség esetén kialakíthatja rejtekhelyét, konnektorok, képkeretek mögött, szekrény/éjjeliszekrény hátsó részén, függönykarnis mögött, ajtó-ablakkeret körül, fűtőtestek mögött, padlóburkolat szegélylécei mögött. Továbbá ahonnan rendkívül nehéz kiűzni őket, de sok esetben előfordul, hogy megbújnak a padlóburkolat alatt is (laminált parketta, csaphornyos parketta, padlószőnyeg alatt), lambéria/tapéta mögött. Tehát összességében kijelenthető, hogy minden rés-repedés, amely meleg, száraz helyen van potenciális búvóhely számukra, viszont a hideg, nedves, csúszós felületeket nem szeretik. Bár alapvetően kerüli a fényt, azonban a fiatal éhes példányok világosban is előmerészkedhetnek, ha az ember közelségét érzik. Fentiek tükrében az a hatékony ágyi poloskairtás, amikor sok ráutaló jel esetén (levetett lárvabőr, pete, ürüléknyom), az összes fekvőhely, minden rés-repedés kezelve van, illetve csapdát állítunk részükre, ha az irtást követően elbújnak táplálkozni a padlóburkolat alól. A fekvőhelyeket és azok két méteres sugarát alacsony fertőzöttség esetén is, rendkívüli alapossággal kezelni kell. Erős fertőzöttség esetén előfordulhat, hogy a hálószobákon/nappalin kívül az előszobát, konyhát, fürdőszobát is kezelni kell, de ez már tényleg csak rendkívül erős fertőzöttség esetén szükséges.

Meddig bírja egy ágyi poloska vér nélkül? Ki tudom-e éheztetni?

Természetesen el tudom érni, hogy éhen haljon, de szinte a lehetetlen kategória, mivel a kifejlett példányok több mint 6 hónapig bírják vér nélkül. A petéből frissen kikelt példányok esetén már más a helyzet, mivel nekik néhány napon belül vért kell szívniuk ahhoz, hogy a következő fejlődési stádiumba tudjanak lépni, hogy ivarérett példányok legyenek öt fejlődési stádiumon kell keresztül menniük. Az ágyi poloska tápláléka kizárólag a gazdaszervezet véréből áll.

Hogyan tájékozódik az ágyi poloska?

A testhőmérsékletünket és a légzésünket érzékeli, mivel ilyenkor a testünk hőt-és szén-dioxidot bocsájt ki, ezért is működhetnek a házilag készített élesztős ágyi poloska csapdák (persze ezzel maximum a fertőzöttség mértékét tudjunk megállapítani, mert mindegyik nem fog belesétálni

Meddig él egy ágyi poloska?

Az ágyi poloska körülbelül 18 hónapig él.

Milyen gyorsan szaporodik az ágyi poloska?

Egy megtermékenyített nőstény naponta 2-3 petét is rakhat, ivadékainak száma élete során az 1000-1500 is elérheti. A párzási időszak zárt helyiségekben egész évben tart. Petéje fehér tojás alakú 1 mm hosszú és 0,5 mm széles. A petéből való kikeléshez megfelelő élettani körülmények között 6-8 nap kell, ha nem kielégítőek a körülmények a kikelés 3 hónap is lehet. Az ágyi poloskának 5 fejlődési stádiumon kell keresztül mennie, hogy kifejlett példány legyen, minden fejlődési stádiumhoz vért kell szívnia. A petéből frissen kikelt példányok az 1 millimétert sem érik el. Ha minden élettani körülmény adott, akkor körülbelül 40-50 nap ameddig a petéből frissen kikelt, első fejlődési stádiumban lévő ágyi poloskából, szaporodásra képes, ivarérett példány lesz.

Miről ismerhetem fel, hogy ágyi poloska csípett meg?

Ha ágyi poloskánk van, akkor valószínűleg nem egy csípésünk lesz, hanem szinte biztos, hogy több csípésünk lesz egymás mellett. Csípése után előfordulhat enyhe bőrpír, gyulladás, viszkető, kellemetlen dudorok.   Táplálkozása során 4-6 szúrásnyomot is produkálhat, ami bőrtípustól függő ugyan, hogy mennyire lesz csúnya, illetve milyen nehezen gyógyul, de általában 8-10 napig is eltart a kellemetlen, viszkető érzés. Az ok, amiért többször csíp, hogy megcsapolható eret, főbb véráramot keres, és addig próbálkozik, ameddig rá nem talál. Testünket, olyan helyen csípi meg, amelyet nem borít szőr, vékonyabb a bőrünk, ezért is kedveli inkább a Hölgyeket, mivel rajtuk lényegesen több ilyen felület van, mint a férfiakon. Összességében kijelenthető, hogy imádja a végtagokat, gerinckörnyékét, arcot, nyakat, de minden olyan testrészt megcsíphetnek, amelyet nem fed ruha, takaró, hálózsák.

Hogyan ismerhetem fel a kezdeti szakaszban lévő ágyi poloska fertőzöttséget?

Kezdeti stádiumban nekünk, szakembereknek is komoly kihívást jelent megállapítani, hogy az ingatlanban ágyi poloska van jelen. A fertőzöttség elején ráutaló jelet szinte lehetetlen találni, ürülék nyom (sok kis fekete pötty a matracon, falon stb), pete (fehér, szemmel alig látható, tojás alakú) levetett lárvabőr, kellemetlen szag, általában csak jóval később jelentkezik. Mivel az ágyi poloska, rejtőzködő életmódot folytató kártevő, rendkívül hatékonyan el tud bújni, ezért sok esetben rovart sem találunk. Észrevehetetlenül el bújhatnak a legapróbb résekben, repedésekben, ezért a fertőzés kezdeti fázisában a csípés nyomok árulkodnak leginkább az ágyi poloska jelenlétéről. Egy bőrgyógyász, képzett kártevőirtó szakember szinte 100 %-os pontossággal meg tudja állapítani, hogy a testén valóban ágyi poloskacsípések vannak.

Milyen ráutaló jelekből ismerhető fel az ágyi poloska jelenléte?

Amennyiben minimum néhány hónapja fennáll az ágyi poloska fertőzöttség, számtalan ráutaló jel fog árulkodni az ágyi poloska jelenlétéről.

  • Ha sok kis fekete pöttyöt látunk a matracon, ágykereten, villanykapcsoló körül, falfelületen, akkor ágyi poloska ürülék nyomot találtunk. (az ágyi poloska ürüléke megemésztett vér, ezért fekete)
  • Vérpöttyök az ágyhuzaton
  • Fehér apró tojás alakú peték (szemmel alig látható)
  • Levetett lárvabőr
  • Kellemetlen szag (különösen nagy fertőzöttség esetén) Édeskés szak, amelyet egymás csalogatására használnak fel.
  • Mozgó rovarok
  • Lárvák
  • Csípés nyomok
  • Elhullott ágyi poloskák

Hogyan vihettem haza az ágy poloskát? Hogy kezdődött az egész folyamat?

  • Esetleg megszállhattunk olyan helyen, amely már ágyi poloska fertőzött volt, így könnyen hazavihettük csomag által, ruházat által.
  • Vásároltunk a közelmúltban használt bútort, könyvet, ruhát.
  • Tömegközlekedési eszköz által. (a ruházatunk, csomagunk érintkezett egy másik fertőzött helyen lakó utaséval, ez rendkívül ritka eset)
  • Terjedhet egyik ingatlanról a másikra is. Amennyiben egy rendkívül fertőzött lakás van a szomszédunkban (az erősen fertőzött lakás lehet alattunk/felettünk/mellettünk), előfordulhat, hogy a mi lakásunkat is megfertőzik.

.

Tiszta, rendezett lakásban élek, mégis lehet nálam ágyi poloska?

Sajnos a válasz igen! Az ágyi poloska fertőzöttség kialakulása, nem higiéniai kérdés. Önkormányzati bérlakásokon, panellakásokon, munkásszállókon túl, családi házakban, luxuslakásokban vagy öt csillagos szállodákban is egyaránt előfordulhat.

Mit tegyek, ha ágyi poloskáim vannak?

Ne kísérletezz házilagos módszerekkel, azonnal fordulj szakemberhez! Az ágyi poloska rendkívül szapora állat, ezért fontos a gyorsaság, ne várj egy percet sem, mert minél többet várakozol, annál nehezebb lesz kiirtani.

Akkor térjünk rá magára az ágyi poloskairtásra!

Alább részletesen kifejtjük, hogy milyen teendők szükségesek az irtást megelőzően, illetve az irtást követően, továbbá, hogy mit tartalmaznak kezelésink és melyiket-mikor érdemes választani.

Először is bármelyik kezelésünket választod, mielőtt a helyszínre érkezünk, a következő teendőket mindenképpen el kell végezned, hogy az irtás eredményes legyen:

  1. Pakolj össze, tegyél rendet, hogy mindenhez hozzá tudjunk férni. A szegélyléceket le kell kezelnünk, mert a parketta, laminált padló alatt könnyen el tudnak bújni, ezért elengedhetetlenül fontos a tartós méregmező képzése. Fontos a zsúfoltság megszűntetése! Zsúfolt helyiségben sokkal nehezebb dolgunk van, minél zsúfoltabb, annál több a potenciális búvóhely.
  2. Az ágyneműtartóból ki kell pakolnod, semmi sem maradhat az ágyban, de fontos, hogy ne vidd át a holmikat másik helyiségbe, mert a fertőzés könnyen tovább terjedhet, csak pakolj mindent az ágy mellé az ágyneművel együtt. Miért fontos ez? Mert az ágyat darabokra kell szednünk, hogy a kezelés hatékony legyen. A matracot, az ágykeretet, az ágyneműtartót, az ágy háttámláját, az ágy alját egyaránt lekezeljük. Ha mégis szeretnél kivinni valamit a fertőzött szobából, zsákold be, kötözd be a zsák száját és azonnal a mosógépbe tedd a ruhákat, amit legalább 60 fokon kell kimosnod.
  3. Porszívózz össze, de legyél nagyon óvatos, a porzsákot minden esetben dupla szemeteszsákba csomagold be (jól kötözd be a szemeteszsák száját) és azonnal dobd ki a porszívózást követően. Ha porzsák nélküli porszívód van, akkor a készülék belsejét is át kell vizsgálnod, illetve a porszívócsövét is, ezt követően jó alaposan mosd ki forró vízzel.
  4. Régóta fennálló vagy nagyobb fertőzöttség esetén szükséges lehet még a polcokról lepakolni a könyveket, illetve a képeket is el kell távolítani a falról. A szekrényekben lévő ruhákat szintén zsákolni kell és átmosni 60 celsius foknál magasabb hőmérsékleten, mivel ezen a hőfokon az ágyi poloska minden létformája elpusztul, pete, lárva, mozgó példány.

Mi a teendő az ágyi poloska irtás után?

  1. Az irtás alatt és azt követően a kezelt helyiségekben az összes ajtót és ablakot zárva kell tartani.
  2. Az irtást követően 4 órára el kell hagyni az ingatlant, hogy az irtószer ki tudja fejteni a megfelelő hatást. Kivéve, ha az ingatlanban van egy olyan helyiség, amely jól szellőztethető, esetleg gumitömítés van az ajtóban.
  3. A 4 óra letelte után, az ingatlant jó alaposan ki kell szellőztetni, körülbelül 45 perc után megszűnik a kellemetlen szag. Addig, ha lehetséges minél kevesebbet lélegezz be az irtószeres levegőből.
  4. A felületeken az irtószernek meg kell száradnia, mivel ebben az esetben tudja kifejteni az irtószer a 12 hetes hatástartósságot, illetve akkor tud tartós méregmező kialakulni.
  5. A matracnak meg kell száradnia, addig ne feküdj bele ameddig nedves, mert az irtószer bőrirritációt okozhat.
  6. A lekezelt ágyneműt, ágyneműhuzatot, takarót, egyéb textíliát vagy ruházatot ki kell mosni legalább 60 fokon.(60 fokon az ágyi poloska minden létformája elpusztul, a pete is, amelyet az irtószer nem pusztít el)
  7. Egy hétig ne mosd fel a padlóburkolatot, mert csökkented vagy megszünteted az irtószer ölőhatását, illetve nem fog érvényesülni a hatástartósság, továbbá a tartós méregmező sem fog kialakulni. Porszívózni, port törölni lehet.
  8. Kovaföldes kezelés esetén, a fehér port legalább 3 hétig tilos felporszívózni.

Irtószeres ágyi poloskairtás részletesen:

Az irtószeres ágyi poloskairtásnál rendkívül fontos az alaposság, mivel minden rés, repedés, zegzug potenciális búvóhely lehet a kártevők részére. Kézi permetezéses eljárással kezeljük az ágy fekvőfelületét, az ágyalját, az ágy háttámláját, az ágykeretet, az ágyneműt, a foteleket, a szegélyléceket, az elektromos kapcsolókat/dugaljakat, a szekrények hátsó részét, a függönyt és függönykarnist, a szőnyegeket. A felhasznált irtószerek minden esetben, csak szakképesítéssel megvásárolható, II. forgalmi kategóriájú koncentrátumok, amelyeket vízzel hígítunk a gyári utasítás és a fertőzöttség mértékének megfelelően.

Az évek során kialakult tapasztalatunk alapján, egy olyan munkaoldatot készítünk, amelyben megtalálható azonnali ölőhatású, erősen taglózó hatóanyag, illetve hosszan elhúzódó, több hetes hatástartóssággal rendelkező hatóanyag is. Az általunk alkalmazott irtószerek nem hagynak foltot, nem károsítják a berendezési tárgyakat, bútorokat, műszaki cikkeket. A kezelést követően a nedves felületeken meg kell száradnia az irtószernek, hogy a kívánt hatást el tudjuk érni vele. A padlóburkolatot 7 napig felmosni szigorúan tilos, mivel az megszünteti a tartós méregmező kialakulását. Ha a kezelés után élő példányt találsz, nem kell kétségbeesni, az adott ágyi poloska valószínűleg már meg van mérgeződve és vegetatív állapotban van, néhány napon belül biztosan el fog pusztulni. Irtószeres irtást követően a kezelést 2-3 hét múlva meg kell ismételni, mivel a forgalomban lévő irtószerek közül egy sem pusztítja el a petéket, kizárólag a lárvákat és a mozgó alakokat.

A második kezelés alkalmával más fajta irtószert használunk, mert a poloskák szervezetében könnyen ki tud alakulni ellenállóképesség/rezisztencia a szintetikus piretroidokkal szemben. Mivel az érvényben lévő jogszabályok szerint a hazai szakemberek nem végezhetnek ágyi poloskairtást gázosítószerrel, ezért egyéb légtérkezelő eljárásokat (ködképzés, füstképzés) alkalmazunk, amelyet a hétköznapi nyelv gyakran nevez gázosításnak. Ködképzést mindenképpen érdemes alkalmazni, mert bejut olyan helyekre, ahová kézi permetezővel lehetetlen bejuttatni az irtószert (legapróbb résekbe, repedésekbe).

A ködképzést egy ULV hidegködképző generátorral végezzük. A füstképzést, csak rendkívül zsúfolt lakásokban célszerű elvégezni.

Az árakról információt honlapunkon találsz.