Emléktábla Cserháti Zsuzsa emlékére


Emléktáblával és koncertelőadással emlékezett meg a Kőbányai Önkormányzat Cerháti Zsuzsa születésénel és halálának évfordulója alkalmából.

Emléktábla jelzi mostantól Kőbányán, a Kőrösi Csoma Sándor út 43-51. szám falán, hogy hol élt díszpolgára, Cserháti Zsuzsa énekesnő. A Kőbányai Önkormányzat a művész születésének 75., halálának 20. évfordulója alkalmából avatott táblát, amellyel méltó emléket kíván állítani az előadóművésznek, aki mindig büszke volt kőbányai voltára.

Cserháti Zsuzsanna – ahogyan mindenki ismerte, Cserháti Zsuzsa – 1948. június 22-én született. Gyermekkorát Kőbányán töltötte, anyai nagyapja a Kőbányai Sörgyár igazgatója volt 1958-ig. Egy évig egyes források szerint a Gitár utcai igazgatói villában, a családi emlékezet szerint a Sörgyár utca 6. szám alatt éltek. Ezt követően költöztek a Kőrösi Csoma Sándor út 43-51. szám alatti házba, ahol mostantól tábla emlékeztet a kivételes előadóművészre. Az emléktábla avatásán D. Kovács Róbert Antal polgármester kiemelte, hogy a kőbányai lány életében mélységeket és magasságokat járt meg, nem jutott számára könnyű sors.

„Utolsó interjújában Cserháti Zsuzsa azt mondta, ha nem énekelhetne, tanítani szeretne. És ha életében nem is, élete történetével ma is tanít mindannyiunkat. Sorsát hagyta leckéül, azt, hogy hogyan lehet újra felállni és újrakezdeni.”

– mondta a kerület vezetője a tábla avatásán.


Cserháti Zsuzsa a Szent László Általános Iskola tanulója volt. Klasszikus balettet tanult, táncos szeretett volna lenni, a balettintézetbe azonban nem vették fel. 17 éves korától „vendéglátózott”, énekelt. Szécsi Pál egy balatoni bárban fedezte fel, annyira megtetszett neki kivételes hangja, hogy beajánlotta a Magyar Rádió könnyűzenei stúdiójába. 1970-ben férjhez ment, az 1972-es Táncdalfesztivál tette országosan ismertté. Legnagyobb slágerét, az Édes kisfiam című számot kisfia születése után énekelte el. Az 1978-as Tessék választani versenyt megnyerte, 1979-ben első helyezett lett a sopoti fesztiválon. Számos kislemez mellett 1978-ban és 1981-ben két önálló nagylemeze jelent meg. Az 1981. évi Táncdalfesztiválon a „Boldogság és én” című Bágya-Szenes szerzeménnyel indult, amellyel akkor díjat nem nyert. Ebben az évben jelent meg második lemeze.

A kettős évfordulón az emléktábla avatáson túl – melyen Cserháti Zsuzsa fia is részt vett

Háttérénekesi lehetőséget ajánlottak neki, amelyet visszautasított, így kiváló hangi adottságai ellenére a könnyűzenei élet peremére került, nem kapott hozzá méltó munkát idehaza. Fellépni nem hívták, lemezt nem készíthetett, felvételeit nem játszották, külföldi fesztiválokra nem utazhatott. Németországi és magyarországi lokálokban énekelt, a budapesti Moulin Rouge vezető énekese volt, barátainak vokálozott. A 80-as években a Horváth Charlie-val énekelt  „Száguldás, Porsche, szerelem” című kislemezen kívül nem jelent meg saját lemeze. Több film zenéjét énekelte, dolgozott a Deák Big Banddel, Hofi Gézával, Gálvölgyi Jánossal. 1985-ben első díjat nyert a Slágerbarátság dalversenyen. Szakcsi Lakatos Bélával több rádiófelvételt is készített, de ezeket csak halála után adták ki. Másfél évtizednyi mellőzöttség után Rózsa István hanglemezkiadó és barátja, Horváth Charlie segítségével tért vissza 1996-ban a magyar könnyűzenei életbe, ahol Hamu és gyémánt albumával kiemelkedő sikert aratott. Innentől haláláig ontotta az albumokat, koncertezett, a közönség rajongott érte.


Cserháti Zsuzsa minden műfajban otthonosan mozgott, a táncdal, jazz-rock, soul-rock, jazz, swing, soul koronázatlan hazai királynője büszke volt gyökereire, kőbányai voltára. Az itt eltöltött időkről mindig kedves szavakkal, örömmel emlékezett. Tevékenységét számos szakmai díjjal ismerték el: EmeRTon-díj 1996-ban, Arany Zsiráf 1997-ben és 1998-ban, 1998-ban pedig megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjét. 2003. július 23-án, 55 évesen hunyt el. A Kőbányai Önkormányzat 2003-ban posztumusz díszpolgári elismerést adományozott részére.


D. Kovács Róbert

Díszpolgárunk emlékére! A kettős évfordulón két rendezvény. Cserháti Zsuzsa születésének 75., halálának 20. évfordulója alkalmából emléktáblát avattunk a Kőrösi Csoma Sándor út 43-51. szám alatti háznál, ahol egykor élt. Emlekestet is rendeztünk a Kőrösi Kulturális Központban, melyen fellépett Charlie és Veres Mónika is. Köszönjük mindenkinek, aki velünk tartott!

Képek és szöveg forrása: Facebook – kobanya.hu


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük