Már zajlik a munka – egy teljesen felújított épületet kap a családok átmeneti otthona


Niedermüller Péter

Az Erzsébet Családok Átmeneti Otthonának vezetőjével, Tóth Évával ellátogattunk a Nefelejcs utca 63-ba, ahova az általa vezetett intézmény költözni fog. Ez az önkormányzati társasház sokáig üresen állt, most azonban már zajlanak a munkálatok, amelyek eredményeként egy modern, teljeskörűen felújított épületbe költöznek majd a családok. Mindezzel egyrészt egy újabb épületünket újítjuk fel, másrészt pedig javítunk a nehéz sorsú családok helyzetén, ezért tekintem szívügyemnek ezt a projektet.
 
Az új épületen az intézménynek nem kell osztoznia más lakókkal, az elhelyezett családok pedig önálló lakásokat fognak kapni: a ház földszintjén és két emeletén négy-négy egy-, illetve kétszobás lakást alakítunk ki saját fürdőszobával és konyhával.


 
Ezek a körülmények ma még egyáltalán nem általánosak az országban a hasonló intézményeknél. A jelenlegi Kertész utcai épületben is közös használatú fürdőszobán és konyhán osztozkodnak a lakók, az otthon pedig csupán a bérház egy részét foglalja el.
 
A családok átmeneti otthona a különböző okok miatt otthontalanná vált családok és a bántalmazás, illetve családon belüli erőszak miatt krízishelyzetbe került nőknek és gyermekeinek nyújt menedéket.
 
Az intézményben lakók nehéz helyzetéből fakadóan kimondottan fontosnak tartjuk, hogy biztonságos, minden szempontból megfelelő lakhatást biztosítsunk számukra, olyat amelyre, ha átmenetileg is, de valóban otthonként tekinthetnek. Éppen ezért döntöttünk úgy, hogy egy 384 millió forintos beruházás keretében teljes egészében felújítjuk számukra a Nefelejcs utcai épületünket, amely magába foglalja a teljes körű energetikai korszerűsítést és az udvar zöldítését is.
 
Niedermüller Péter
polgármester


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük