Rummikub klub a K11-ben


Péter Arold

Ez a társasjáték az egész családot átfogja, a kicsik (6 évestől) a nagyikkal (99 évesig és még tovább) tudnak stratégiai, logikai, kombinációs készséget fejlesztő, fenntartó játékot játszani.

Az én fiatalabb koromban kőröminek hívtuk, mert a szabályai hasonlóak mint a rendes röminek, csak ezt a dominóhoz hasonló elemekkel játsszák.

Egy kis történelem

Rummikub egy társasjáték, melynek a rablórömihez hasonló szabályai vannak, de lényeges különbség, hogy nem kártyalapokkal, hanem azokat helyettesítő műanyaglapokkal kell játszani, amiket kis tartókon vagy táblán kell elhelyezni, ezért táblás röminek is hívják. A játék 1980-ban elnyerte a Spiel des Jahres (Az év játéka) díjat.

Ezt egy dominószerű kövekkel, egy asztalon (ideális a 90×90 centiméteres terület) kell játszani, 4 főnek.

Gyorsan elsajátítható a játék alapja és nincs olyan leosztás, ami megismétlődik. A játéknak szinte mindenhol velejárója a barátságok kialakulása, a közös örömszerzés.

A játékot 2-4 játékos játszhatja, ezért egy készlet négy táblából, és a műanyaglapokból áll. A lapok 1-től 13-ig vannak megszámozva négy színben (általában piros, sárga, kék és fekete), és a négyszínű garnitúrából kettő kell a játékhoz. A garnitúrák gyakorlatilag két csomag francia kártyának felelnek meg, amit még két joker egészít ki, így a teljes lapkészlet 106 lapból áll. A játékot így tulajdonképpen kártyákkal is lehet játszani, de a szabályok miatt táblával és a különböző színű lapokkal kényelmesebb.

A játék célja, hogy minden táblán lévő lapot szabályosan le tudjunk rakni, az a nyertes, akinek egy játszma során ez először sikerül.

Többfordulós játékban a fordulók végén minden játékos annyi mínusz pontot kap, mint a tábláján szereplő lapok értékének összege (a joker 30 pontot ér). A nyertes játékos pedig pluszpontként kapja meg játékostársai pontjainak összegét.

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráció személyesen a K11-ben vagy e-mailben a regisztracio.eromuvhaz@gmail.com címen. 

HELYSZÍN

K11 Művészeti és Kulturális Központ

1075 Budapest, Király u. 11.
+36 (1) 7888-139

IDŐPONT

2023. február 14. (10:00)


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük