Áprilisban is fontos kérdésekről döntöttek


Bár a veszélyhelyzetben a polgármesterek felhatalmazást kaptak, hogy egy személyben döntsenek a kerületet érintő fontos kérdésekről, 

Erzsébetváros polgármestere minden hónapban videokonferencián tárgyal a képviselő-testülettel. Az áprilisi egyeztetésen a képviselők egyebek mellett döntöttek az ingyenes parkolás elleni fellépésről, az éjfél utáni nyitvatartási engedélyek meghosszabbításáról, az erzsébetvárosi iskolák nyári táborairól. A képviselők aktualizálták a kerület esélyegyenlőségi programját és elfogadták Erzsébetváros Klímastratégiáját.

Duguláselhárítás Budapest
Hirdetés – Duguláselhárítás Budapest

Hosszú hónapok óta szenvednek Erzsébetváros lakói a kormány által elrendelt ingyenes parkolás miatt. Az intézkedés nem csak az autósokat érinti rendkívül hátrányosan, de hatására jelentősen nőtt a légszennyezettség mértéke, ami veszélyezteti Erzsébetváros lakóinak egészségét.

Azt, hogy az ingyenes parkolás védelmet jelentene a koronavírus ellen, vagy tehermentesítené a BKK járatait, érdemi információval a kormány eddig nem támasztotta alá, hiába kérte ezt a kerület országgyűlési képviselője, dr. Oláh Lajos több alkalommal. Ezért Ujvári-Kövér Mónika javaslatára a testület felkérte Niedermüller Péter polgármestert, hogy kezdeményezze ő maga is az ingyenes parkolás megszüntetését. A felkérést a többség támogatta, a Fidesz képviselői nemmel szavaztak, Garai Dóra független képviselő pedig tartózkodott.

A vendéglátóhelyek helyzetét is nagyon megnehezítette a járvány. Közülük azok, akik megfeleltek az éjfél utáni nyitvatartást lehetővé tevő kritériumoknak, és megszerezték az ehhez szükséges engedélyt, a korlátozások miatt a tavalyi évben mindössze néhány hétig működhettek az új keretek között. Ezért a Belső-Erzsébetvárosi Munkacsoport javaslata alapján a képviselő-testület úgy döntött, hogy a tavaly kiadott engedélyeket az önkormányzat automatikusan hosszabbítsa meg erre az évre. 

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy amikor a kormány engedi a nyitást, év végéig nem kell újra engedélyért folyamodni. Fontos azonban, hogy ha valaki korábban már megsértette a szabályrendszert, és újra szabályt szeg, akkor a meghosszabbított engedély időszaka alatt is a szankció következő lépcsőfokára lép.

Szponzorált tartalom

  • Konténeres sittszállítás
    by APEV on 2022.10.10. at 20:38

    Mindent egy helyről, legyen az felújítás, vagy a felújítással járó törmelék, sitt, vagy egyéb hulladék elszálítása. Csapatunk számára fontos, hogy Önnek ne 10 helyről kelljen megrendelni lakása. háza, vagy egyébb ingatlanával kapcsolatos munkálatainak megrendelését. Egy felújítás szeméttel jár. Csoportunk tagja a Konténer Szabó 40 konténerrel áll rendelkezésére, amelyekből egy, mindig Önek van félre téve. Sitt A Konténeres sittszállítás bejegyzés először Takarítás-duguláselhárítás-rovarirtás és egyéb szakmunkák-én jelent meg.

A testület döntése alapján az önkormányzat támogatást nyújt, hogy az erzsébetvárosi gyerekek idén is táborozhassanak Balatonmáriafürdőn. A támogatásban a Molnár Antal Zeneiskola, az Alsóerdősori Bárdos Lajos Általános Iskola és Gimnázium, a Baross Gábor Általános Iskola és az Erzsébetvárosi Kéttannyelvű Általános Iskola tanulói részesülhetnek, továbbá segítséget nyújtunk a Bischitz Johanna Integrált Humánszolgáltató Központ Család- és Gyermekjóléti Központjának, és az Erzsébetvárosi Brunszvik Teréz Óvodának is.

Április végén indul az a pályázat, aminek keretében a lakóközösségek megszépíthetik a házuk előtti közterületeket. A lakóközösségek egymással is versenyeznek majd: a versenyen az első 50 jelentkező vehet részt, végül pedig az első 25 legjobban teljesítő lakóközösséget pénzbeli adománnyal jutalmazzuk.

A képviselők elfogadták Erzsébetváros Klímastratégiáját is. A dokumentum útmutatóul szolgál ahhoz, hogy 2030-ra Erzsébetváros jelentős eredményeket érjen el a kibocsátások csökkentésében és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásban a helyben élők, dolgozók és látogatók összefogásával.

További hírek