Irodai munka a járvány után


Szponzorált tartalom

Irodai munka a járvány után – ahogy egy négyszeres Szerethető Munkahely díjas cég People and Strategy igazgatója látja 1. rész

Mitől szerethető egy munkahely?

A COVID-19 járvány az irodai munkavégzést háttérbe szorította, de vajon milyen mértékig lehet létjogosultsága a home office-nak a járvány után? Továbbra is jelenthet-e vonzerőt a teljes körű kényelmi szolgáltatást, rekreációt, egészségtudatosságot biztosító iroda? Lehet-e szerethető munkahely az otthonunk? Háromrészes cikksorozatunkban ezekre a kérdésekre keressük a választ.

2020 márciusa előtt sok irodai munkavállaló el sem tudta képzelni, hogy munkáját otthonról is végezhetné. A dolgozók munka közbeni jóllétének biztosítása céljából, a legújabb irodai trendek szerint kialakított terek hirtelen kiüresedtek: az emberek otthonukba költöztették irodájukat. A rugalmasabb munkaszervezés, a munkába járás elmaradása miatt megnövekedett szabadidő okozta kezdeti lelkesedés azonban egy idő után alábbhagyott és felszínre kerültek az otthoni munkavégzés árnyoldalai. A mindennapok monotonitása, a munka és a magánélet egybefolyása, a napi 8 óra munkaidő kitolódása és folyamatos online készenléti állapottá alakulása, a társadalmi kapcsolatok beszűkülése, a kollégákkal való személyes élmények elmaradása mentálisan károsító hatásaival (fásultság, szellemi fáradság, depresszió) egyre többen szembesülnek és vágynak vissza az irodai környezetbe. 

Vajon milyen az a munkahely, ahol jól érezzük magunkat? A Dreamjo.bs által 2017-ben alapított Szerethető munkahely díj odaítélési kritériumaként megfogalmazták a vezetőség támogatását, a fejlődés lehetőségét, a csapatszellemet és a munka – magánélet egyensúlyát. Kevés olyan cég van Magyarországon, amely egymást követő 4 évben is elnyerte a Szerethető munkahely díjat – az Emarsys Technologies Kft. ezek közé tartozik.  

Bíró Ágotát, az Emarsys People and Strategy igazgatóját, vagy ahogy cégen belül hívják, a „Happiness team” vezetőjét arról kérdeztük, hogyan tudták mindezt elérni?  

Valóban igaz, hogy amikor a cég megalakult, sokan idegenkedtek attól, hogy legyen HR funkció, mert senki nem szeretett volna csupán erőforrásként tekinteni az emberekre. Így kapta a csapatom a fejlesztőktől a Happiness Team nevet, hiszen az volt a célunk, hogy a nálunk dolgozó emberek jól érezzék magukat. Meggyőződésem, hogy ennek a funkciónak a  feladata a munkatársak jó közérzetének biztosítása is, és az egyik kulcsa annak, hogy szerethető munkahely vagyunk ilyen hosszú ideje. De még fontosabb, hogy ezt a jó közérzetet nem csak én és a csapatom tartja fontosnak, hanem a teljes management. A felsővezetésben is jellemző a nyitottság, mindenki jelezheti a vezetőjének azokat a személyes problémáit, ami a munkavégzését befolyásolhatja, és arra igyekszünk közös megoldást találni.

Nem véletlen, hogy a támogató vezetés kritériumként jelenik meg a Szerethető munkahely díj esetében, hiszen a munkahelyváltás egyik leggyakoribb oka a vezetővel való elégedetlenség. A vezetők támogatása, nyitottsága és együttműködése a munkahelyi hangulatot is pozitív irányba viszi és elősegíti a kollégák közösséggé formálását. A jó közösség ugyanis a másik fontos értékelési szempont a díj elnyerésekor. A csapatmunka egy jó közösségben kreativitásra ösztönöz, hozzájárul a munkahelyi elégedettséghez és jelentős megtartó ereje is van. És ez az a tényező, amit az otthoni munkavégzés nem tud biztosítani. 

Az Emarsys munkatársai számára az iroda fontos találkozási pont, ahol nemcsak szakmai kérdéseket beszélünk meg, támogatjuk egymást, de együtt ebédelünk, bulizunk, filmet nézünk az auditóriumban popcornnal a kezünkben, vagy épp vattacukrot készítünk, hogy emeljük a vércukorszintünket. Kreatív, alkotó tér az irodánk, ahol olyan emberekkel találkozhatunk, akikkel szeretünk együtt lenni.  Emellett rengeteg közösségi programot szervezünk kisebb és nagyobb csoportok számára (csapatépítők, közös kulturális programok, hetente sörözés péntekenként, sportprogramok, bulik). Szenvedélyesen és professzionálisan dolgozunk és az elmúlt években egy emberközpontú, családias céget építettünk.

Arról, hogy az Emarsys mivel tette szerethetővé az irodai munkavégzést, és hogyan képzelik el ennek a jövőjét a járvány után, cikkünk következő részeiben olvashatnak.  

További híreink