2023 UNESCO “a Világ Könyvfővárosa”


Karácsony Gergely főpolgármester és Gy. Németh Erzsébet humán területekért felelős főpolgármester-helyettes aláírásával zárul az a programalkotási folyamat, amelyben a teljes magyar könyvszakma, a főváros kulturális intézményei és a külkapcsolatokért és kultúráért felelős állami intézmények közösen vettek részt.

Ha az UNESCO támogatja a magyar pályázatot, a magyar főváros – Pest és Buda egyesítésének 150. évfordulóján – 2023-ban otthont adhat az egész éves programsorozatnak.

Budapest a Világ Könyvfővárosa 2023-as cím elnyerése esetén könyv- és olvasásfókuszú kulturális eseményeit, akcióit három gondolatkör, három üzenet köré csoportosítja. A könyves év üzenetei a cselekvés, a szabadság és a közösség dimenzióiban fogalmazódnak meg.

Karácsony Gergely a pályázat kapcsán aláhúzta, hogy:

“Hiszünk abban, hogy a könyveken, az olvasáson, a közös kulturális élményeken keresztül tudunk hangsúlyosan beszélni a gondolat, a tudás szabadságának lényegéről, hangsúlyosan teret adhatunk a környezetvédelemmel, a klímaváltozással kapcsolatos témáknak, illetve foglalkozhatunk, rámutathatunk arra, mi a közös bennünk, mi az, ami összeköt minket, embereket, a közös értékeinkre. Ez egy olyan év lesz, ami a szolidaritás, az együttműködés és az empátia iránti igény hangsúlyozásáról szól majd.”

A 2023-as pályázat egyik kiemelt célja, hogy az egymást erősítő programokon keresztül a partnerségre, a kreatív gondolkodókra, a civil közösségekre építve hosszabb távon is hatást gyakoroljon a kulturális, művészeti, oktatási és társadalmi folyamatokra. A rendezvény közösségi programjai a pandémia utáni világban még inkább hangsúlyos kulturális esélyegyenlőség megteremtését szolgálják.

“Ebben az évben közösségi élménnyé tesszük az olvasást, sőt a regényírást is, a társművészetek bevonásával rámutatunk a környezetvédelem és a fenntarthatóság fontosságára, mindemellett pedig – támogatva az innovatív és kísérleti olvasásnépszerűsítő alkalmakat és formákat –, bemutatjuk Budapest történeti és kortárs könyvkultúráját”

– ígérte Gy. Németh Erzsébet. A főváros tervei szerint a könyvvel való találkozás a térben erősen decentralizált lesz: a nagy közintézmények, valamint a központi nagyesemények mellett a programkínálat súlypontja sok kicsi, egyedi esemény lesz. Ezt tükrözi a részvételiség, a foglalkoztató természetű események sora is, és a lebonyolítás társadalmasítási szándéka, az önkéntesek bevonása.

FLORCONTROLL-SERVICE Kft. Távfelügyelet vonulószolgálat

  • Gyászhír
    by florcontroll on 2023.01.13. at 13:34

    Szolgálatteljesítés közben vesztette életét Baumann Péter r. főtörzsőrmester, a Budapesti Rendőr-főkapitányság XI. Kerületi Rendőrkapitányság körzeti megbízottja. Baumann Péter r. főtörzsőrmestert 2023. január 12-én éjszaka intézkedés közben késsel sebezte halálra egy őrjöngő férfi Budapest XI. kerületében. A rendőrségi épületeken fekete zászlóval, a szolgálati gépjárműveken gyászszalaggal tisztelgünk munkatársunk helytállása előtt. A Budapesti Rendőr-főkapitányság és Magyarország rendőrsége mély … Read More „Gyászhír” The post Gyászhír appeared first on FLORCONTROLL-SERVICE Kft..

Ahogy arról októberben beszámoltak a résztvevők, a pályázatot szakmai grémium készítette elő, az egyeztetések már 2020-ban elkezdődtek. Dr. Fodor Péter főigazgató, a pályázatot készítő szakmai bizottság vezetője szerint

“a program előkészítése és kidolgozása során példaértékű összefogás valósult meg. A felkért Szakmai Tanácsadó Testület ötleteivel hozzájárult ahhoz, hogy ennek a pályázati anyagnak valóban előre mutató üzenetei legyenek, melyek egyszerre építenek az eddigi gazdag hazai könyves és olvasási hagyományokra, valamint az újabb nemzetközi tapasztalatokra. Külön öröm és megtiszteltetés, hogy Budapest számos testvérvárosa, a könyvtár külföldi partnerei, a Kárpát-medencei magyar szakmai szervezetek támogatják, hogy Budapest a Világkönyvfőváros 2023 címet elnyerje és egy éven keresztül gazdag, változatos program valósuljon meg.”

A budapesti pályázat középpontjában az olvasásnépszerűsítés, az alkotó és olvasó közötti hagyományos és virtuális kapcsolat elősegítése áll, ugyanakkor a többi művészeti terület jelenlétével is meg kívánja szólítani a közönséget, a közösségeket. A 2023. évre szóló pályázatot, amely tartalmazza az éves cselekvési program bemutatását, a közreműködők és partnerek listáját, 2021 április 15-én nyújtja be a főváros, a cím odaítéléséről az UNESCO várhatóan 2021 nyarán dönt.

Főpolgármesteri Hivatal
Sajtókapcsolati Csoport