Problémás az elektromos rollerek használata


Arold Péter Hírek VII. kerület

A VII. kerületi önkormányzat nem régen döntött arról, hogy a szanaszét hagyott e-rollereket talált tárgyaknak tekinti és begyűjti. 

Üdvözlendő a rendelet, mert mint ahogy az az alábbi fotók is mutatják, a közlekedési eszközöket használók képtelenek tisztességes módon megválni és letenni az eszközöket.

Elektromos rollerek

A városi közlekedés egyik legújabb eszköze az elektromos roller. Számtalan kölcsönző kínál ilyen járműveket. Az elektromos roller nem csak hazánkban okoz gondot, több európai és amerikai nagyvárosban is fejtörést okoz a közlekedésben. A KRESZ nem készült még fel a rollerek befogadására bár egyértelműen nyilatkozik róla.   A „jármű” akár 25 km-es sebességgel is képes haladni, közlekedési területe nincs kijelölve, használata bizonyos közlekedési kultúrát igényel.

 

A KRESZ szerint nem minősülnek közlekedési járműnek az elektromos rollerek, így a gyalogosokra vonatkozó szabályokat kell figyelembe venni ezen eszközök használata esetében is, az elektromos roller vezetője gyalogosnak minősül, de ez nem jelenti azt, hogy használati eszközüket, miután már elérték úti céljukat, akárhol ott hagyhatják abban  az esetben, ha azt valamelyik cégtől kölcsönözték.

A rollert egy applikáció segítségével lehet használni mely az alábbi módon történik.

A közlekedési eszközt 2018 május elsejétől használják a város közlekedésében.  A rollerek bérlése rendkívül egyszerű, felhasználók könnyedén letölthetik okostelefonjukra a  mobil applikációját, amelynek segítségével megkereshetik a hozzájuk legközelebbi rollert, és egy gombnyomással feloldhatják azt. Amikor az utazás befejeződött, a rollerezők az applikáció utasításait követve egyszerűen megállítják a járművet és biztonságosan leparkolnak vele. Igen. Biztonságosan.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük