Lesz lakossági fórum a rendőrséggel az erzsébetvárosi közbiztonság helyzete miatt!


Forrás

Miközben rendszeressé váltak az utóbbi időben az országos médiát is bejáró sokkoló erzsébetvárosi bűnözési ügyek, a hivatalos statisztika a bűnelkövetések csökkenéséről számol be… – tudtuk meg a a tegnapi Képviselő-testület rendkívüli ülésén a rendőrség beszámolójából.

Erzsébetvárosi problémák a kerület biztonsága miatt.

A lakosság rég óta halmozódó aggályait e téren Erzsébetváros egyik lakossági csoportja, az Új7 2019 csoport gyűjtötte össze elsőként. A csoport nyílt levélben fordult Pintér Sándor belügyminiszterhez a Belső-Erzsébetvárosban tapasztalható közbiztonsági állapotok kapcsán. Többek közt Pintér Sándor személyes közbenjárását kérték, hogy hathatós intézkedések történjenek a lakók biztonsága, nyugalma érdekében. Arra kérték a belügyminisztert, alkalmazzon minden létező eszközt és eljárást a közbiztonság, a közrend helyreállítása érdekében és hogy a lakók lakossági fórumon mondhassák el tapasztalataikat.

Levelükre a Budapesti Rendőr-főkapitányságtól kaptak választ, melyben arról tájékoztatták őket, hogy kerületünkben az emelt szintű közterületi jelenlétnek is köszönhetően a bűnügyi, közbiztonsági helyzet területén kedvező elmozdulás következett be az elmúlt időszakban, a lakosság szubjektív biztonságérzete javult, és a Belső-Erzsébetvárosban található vendéglátóhelyek gyarapodásával korábban együtt járó bűncselekményszám-emelkedést sikerült visszaszorítani.

Szücs Balázs önkormányzati képviselő felkarolta az Új7 2019 lakossági csoport kezdeményezését. Szücs előterjesztésében idézi egyrészt a kerület rendőrség felé tett eddigi partnerségi gesztusait (rendőrségi túlszolgálat finanszírozására, angol nyelvi képzések finanszírozása, szolgálati lakás biztosítása a kerületi rendőröknek), másrészt viszont hivatkozott a 2018 év végi közmeghallgatás történtekről. Mint fogalmaz a közmeghallgatáson a „lakosság egyetlen kérdésére sem kapott érdemi választ a jelen lévő kerületi rendőr-kapitánytól, valamint az írásos válaszok sem tartalmaztak érdemi információkat. (…) Az egyetlen megoldás a bizalom helyreállítására egy közbiztonsági témájú lakossági fórum lehetne, melynek megvalósítását a lakosok egy nagy része már régóta szorgalmazza. Azt gondolom, hogy ebben az ügyben Polgármester Úrnak minden eszközével a lakosság érdekeit kellene képviselnie, be kellene vetnie tekintélyét és személyesen meg kellene hívnia a budapesti rendőr-főkapitányt és a kerületi rendőr-kapitányt, és egy lakossági fórum keretében meg kellene hallgatnia a lakosok problémáit.”

Vattamány Zsolt Erzsébetváros polgármestere válaszában kifejtette, hogy mivel a rendőrség működése nem a kerület hatáskörébe tartozik, így nem szívesen kötelezi el magát egy olyan ügyben, amire nincs teljes ráhatása. Ettől függetlenül kijelentette, hogy amennyiben a testület megszavazza az előterjesztést mindent megtesz majd a lakossági fórum (közmeghallgatás) megszervezéséért a kerületi közbiztonság kérdésében.

Szücs Balázs előterjesztését a testület végül megszavazta, így remélhetőleg hamarosan sor kerül majd a lakók-rendőrség fórumra, ahol elmondhatjuk észrevételeinket, panaszainkat és feltehetjük a kérdéseinket.

Hogy ne csak a statisztikában érjük tetten a bűnözés visszaszorulását…


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük