A Budapestre érkező turisták átlagosan 2,7 napot töltenek a városban


A VII. kerület a világ 13. legnépszerűbb úti célja, de tévhit, hogy a turisták többsége csak bulizni érkezik a magyar fővárosba. A külföldi vendégek átlagosan 3 napot töltenek Budapesten, és az itt tartózkodásuk alatt körülbelül 93-95 ezer forintot költenek – derült ki a lakás-menedzsmenttel foglalkozó magyar startup, a Let Me Inn elemzéséből. A másfél éve indított vállalkozás már a nyugat-európai terjeszkedést készíti elő.
A világ 13. legnépszerűbb úti célja a VII. kerület

A Budapestre érkező turisták átlagosan 2,7 napot töltenek a városban: a legtöbben elsősorban Bécset választják úti célként, és utána látogatnak el a magyar fővárosba. Aki viszont járt már nálunk, az a következő alkalommal elsődleges desztinációként gondol Budapestre. A legtöbb vendég várakozásait ugyanis magasan felülmúlja a város: nemcsak szebbnek tartják, de az elérhető szolgáltatásokkal és a hangulattal is elégedettebbek.

„Volt olyan, aki először csak kíváncsiságból érkezett hozzánk, de annyira tetszett neki a város, hogy nem sokkal később itt ünnepelte a születésnapját és a házassági évfordulóját is. A vendégektől egyre pozitívabb visszajelzések érkeznek, hiszen a város érezhetően fejlődik, és ez már a nyugati turistáknak is feltűnt. Izgalmasabb helyszínnek tartják, mint például Prágát. Ha röviden össze kellene foglalni, akkor azt mondanám, hogy sokak szerint Budapest lett Kelet-Európa Berlinje. És nemcsak az éjszakai élet, hanem a kultúra miatt is” – meséli Dencz Bálint, a Let Me Inn egyik alapítója.

A másfél évvel ezelőtt indított lakás-menedzsment szolgáltatás alapítóinak tapasztalata alapján a magyar fővárosba látogató turisták által leginkább kedvelt kerületek az V., a VI. és a VII. kerületek, de a budai rakpart is népszerű. Mindezt alátámasztja az Airbnb 2015-ben közzétett kutatása, amely alapján a szolgáltatást választó turisták körében a világ 13. legnépszerűbb úti célja Budapest VII. kerülete.

Lakáskiadás – terhek nélkül

Eleinte egyetlen lakással kezdték a működést, ma már közel 40 apartmannal foglalkoznak párhuzamosan: a Let Me Inn alapítói másfél évvel ezelőtt arra kerestek megoldást, miként enyhíthetik a rövid távú (maximum 5-6 napos) lakáskiadással foglalkozók mindennapos terheit. Segítenek azoknak, akik nem akarnak vagy nem tudnak a kulcsátadással, a takarítással és az adminisztratív teendőkkel foglalkozni. A tapasztalatok szerint az ezzel járó tevékenység akár heti 15-20 órát is elvehet a tulajdonos életéből, amennyiben mindent maga szeretne végezni. A lakásokat hetente két alkalommal takarítják és karbantartják, így az amortizáció – amitől sokan a lakáskiadás során tartanak – elenyésző.

„Jelenleg körülbelül 8 ezer kiadó lakás van Budapesten. Az Airbnb népszerűségével egyidőben a magyar fővárosban is jelentősen emelkedett azok száma, akik rövid távon adják ki lakásukat. A mi megoldásunkkal körülbelül 20 százalékkal magasabb nyereséget realizálhatnak a tulajdonosok, mint a hosszú távú kiadással” – magyarázza Juhász Réka, a Let Me Inn társalapítója.

Az Airbnb nem jelent számukra konkurenciát, hiszen az ügyfelek többsége azok közül kerül ki, akik a szolgáltatáson keresztül bérelnek lakást. Sőt, sokan kifejezetten az Airbnb-jellegű lakásokat keresik, hiszen itt a vendég jellemzően minden alkalommal gazdagodik az adott városra jellemző autentikus élménnyel, tapasztalattal.

A vendégek több mint 60 százaléka Európából érkezik

2015 májusa óta folyamatosan növekszik a Let Me Inn által kezelt lakások száma (a következő negyedévre szeretnék duplázni a kezelt lakások számát), és a lakásukat kiadó ügyfeleik negyede külföldi. A vendégek számát illetően a kevésbé forgalmas hónapokban is nagyjából 500 vendég érkezik, akiknek mindössze 5 százaléka magyar, 60-70 százalékuk más európai országból érkezik, a többiek pedig Európán kívülről. A vendégek átlagosan 3 napot töltenek Budapesten, és az itt tartózkodásuk alatt kb. 93-95 ezer forintot költenek a repülőjegyen és a szállásdíjon kívül.

A Let Me Inn kizárólag magán-befektetői forrásokkal indult, ma pedig már a második körös befektetésre készülnek, amelyre tervezetten tavasz elején kerülhet sor. A távlati céljaik között a nemzetközi terjeszkedés is szerepel: Budapest után Párizs, Amszterdam és Bécs is a desztinációk között szerepel.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük